Moravská babiččina kapusta
Připravte si:
1/2 kg mražené sekané kapusty (ti šťastnější, kapusty čerstvé, důkladně omyté, bez zvířátek, nasekané na malé kousky)
1 ks masoxu (ti šťastnější vývar z masa a poctivě osolit)
cca 1/2 – 1 polévkové lžíce soli
špetku pepře
3-4 brambory dle velikosti
2-3 stroužky česneku podle kvality a Vaší chuti
1 vrchovatou lžíci zásmažky (pokud nemáte – rozpustíte si v rendlíčku
1 lžíci sádla a přidáte hladkou mouku a smažíte do zlatova, necháte trochu vychladnout)
Do kastrolku dáte vařit vodu a přidáte kapustu. Necháte mírně vařit. Přidáte nakrájené brambory. Občas promícháte. Je-li voda kalná nebo špinavá, vodu slejete a přidáte předvařenou novou vodu. Vaříte do doby, dokud jde vše pěkně rozšťuchat. Přebytek vody slejte, nedostatek dolejte. Přidáte třený česnek se solí, Masox nebo vývar. Promícháváte a vaříte. Na závěr přidáte zásmažku. Po chvilce ochutnáte a případně dodáte česnek a sůl dle Vaší chuti. Nezapomeňte, že by měla být cítit chuť kapusty. Chcete-li česnek, udělejte si topinku s česnekem. Pozor! Po přidání zásmažky se kapusta za chvilku zahustí. Pokud ji necháte stále vařit na plotýnce na stejno, tak vám zhoustne a začne prskat. Uklízet to nadělení není nic moc zábava. Stále míchejte a značně uberte energie či plamene. Důkladně vše promíchejte ochutnejte, případně dochutíte po troškách česnekem či solí, promíchejte, ochutnejte, případně dochutíte, promíchejte a zase dokud nemáte hotovo.
Z tohoto množství jsou 4 slušné porce kapusty.
Před 20 roky jsem natočil video, protože nám nešel trefit správný postup a ta správná konzistence. Je na něm zachycen celý postup. Aktuálně jsem dotočil i podávání, aby bylo vidět, jak to děláme a servírujeme.
Video (pozor na mobilní data): video Knedlíky a kapusta HD malé nebo ještě menší video Knedlíky a kapusta malé (v nejmenším provedení co se mi povedlo, přesto má 610 MB nebo 107 MB se značně horší kvalitou)
Recept i video můžete volně šířit mezi dobré lidi, je to odkaz, a domnívám se, že si zaslouží, aby nezůstal zapomenut. Přijměte ho za svůj, ale nevydávejte. Pochutnáte-li si, uctíte tím památku a nesmrtelnost odkazu.
Komentáře