recept Babiččina vepřová pečeně

Babiččina vepřová pečeně


Připravte si:


Vepřové maso dle vaší chutě a preferencí
Trochu kmínu pro pěknou vůni
Sůl
Sádlo
Vývar nebo masox

Maso se peče v celku. Babička pekla maso na plechu v troubě, ale nám se osvědčilo používat pečící pánev. Snadno se k ní přistupuje, a ještě snadněji se kontroluje, aby se maso nespálilo. Do pánve dáme dostatek sádla, trošku osolíme, přidáme kmín. Odblaněné a očištěné maso, osolíme a dáváme na rozpálený tuk, až zbělá cca 1 minuta a otočíme, a takto po všech stranách. V mase se uzavře šťáva a nevyteče dříve, než je třeba. Pak přikryjeme a cca dle velikosti masa 1-2 hodiny pomalu smažíme/dusíme. Průběžně maso otáčíme a podléváme vývarem z masa nebo přidáme masox rozpuštěný v horké vodě. Získáme tak dobrou šťávu. Maso nakrájíme na plátky, podáváme samozřejmě se šťávičkou, zelím a knedlíkem.

Poznámka autora:

Maso má svoji ojedinělou chuť. Přestože se dá dochucovat různým kořením, česnekem, papričkami, a spoustu dalších dochucovadel či zelenými věcmi, tak nezapomeňte, že zabíjíme zvířata pro maso – kupujete maso pro jeho ojedinělou chuť. Proto stačí maso dobře osolit, aby chuť masa vynikla.

Jinak raději ušetřete život zvířete a nasypte si to koření na sóju. Chuťový výsledek bude stejný.

Přeji všem dobrou chuť.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *