recept Tvrdé moravské knedlíky

Knedlíky

Tvrdé moravské knedlíky babičky Švejdové z rodiny Zejdové z Pavlic u Moravských Budějovic

Původní recept:

1 kg hrubé nebo polohrubé mouky
2 celá vejce mléko sůl
4 včerejší rohlíky

Námi modifikovaný recept po 20 letech praxe:

Připravte si:

1/2 kg polohrubé mouky
1 celé vejce
cca 1/3 litru mléka
1 polévkové lžíce soli do těsta a stejně do vody v hrnci při vaření
4-5 kusů včerejších rohlíků nakrájených na drobné kostky (NEdoporučuji použít nadýchané velké pletýnky z Alberta či podobné nadýchané pečivo – úplně se při vaření rozpadne)
(v podstatě je recept stejný jen dáváme více rohlíků a děláme poloviční dávku)

V míse spojte mouku, vejce, mléko a sůl. Poctivě smíchejte. Nakonec přidejte nakrájené rohlíky a zcela je v těstě obalte. Jde to ztuha, ale ta „dřina“ za to stojí. Dostatečně velký hrnec naplňte vodou a nechte vařit. Do vařící vody vložte knedlíkové koule velikosti dle Vašeho uvážení. Z tohoto množství vyjdou 3-4 koule/knedlíky. Dá se to udělat jak babička ve videu s nářadím, ale pokud jsou čisté ruce, tak je to jednoduší a hlavně rychlejší, namočit si ruce ve vlažné vodě a uplácat pěkné vzhledné koule jak ze sněhu. Vařte cca 30 až 40 minut v mírném varu dle velikosti knedlíků. Knedlíky plavou a čas od času je dobré je otočit (použijte nějaký nástroj voda je vařící). První knedlík vyndejte z vody a rozkrojte na půl. Dobře uvařený knedlík poznáte, že je stejné struktury, a ve středu není měkké těsto. Je-li dobře uvařený vyndejte všechny. Pokud není ještě uvařený strčte ho bez obav do vody, a ještě chvilku vařte i rozkrojený.
Všechny knedlíky se přepůlí a nechají zchladnout. Knedlíky v lednici vydrží více jak týden. Jen když není hlad, pak ani den, jeden knedlík zhltne jeden pořádný chlap. Do druhého dne už nebude mít hlad.

Knedlíky

Podávání:
K omáčce nebo zelí či segedínskému guláši kupodivu nejsou knedlíky nejlepší čerstvé hned po uvaření (jsou suché a tuhé, ale s chutí si kousnete samotného plátku bez ničeho). Lepší je k omáčkám nebo zelí knedlík napařit. Na plátky krájený knedlík v kovovém sítku nebo pařáčku ohřát v hrnci s trochou vody na dně cca 1 cm a přikrytém pokličkou. Ne moc a ani málo cca 2-5 minut vařit vodu dle množství knedlíků, aby se moc nerozmočily, jen ohřály. Nenechte vodu vyvařit, spálíte si hrnec a knedlíky budou smrdět. Pokud se to stane, vězte, že jste nebyli první.
Doporučení: K zelí a vepřovému je dobré mít více šťávy nebo po staru mastného z pod masa. Vše pak krásně klouže do bříška a pěkně se to tráví.

K babiččině kapustě s osmaženým párkem nebo vařeným či pečeným masem, nebo jako já je mám rád s míchanými vajíčky se knedlíky okrajují kolem dokola na trojhránky a osmaží se ze všech stran na pánvi na sádle/oleji nebo úplně bez. Pěkně pak křupají.

S vajíčky mám rád párky nakrájené na kostičky a osmažené spolu s knedlíky na trojhránky. Pánev pak na chvilku dám stranou z plotýnky, až se párek s knedlíky přestane smažit, přidám cca 4 vejce dle velikosti i 5 vajec, poctivě promíchám, a přesuneme pánev na plotýnku. Za stálého míchání nechám vejce smažit tak, až jsou téměř usmažené, ale ještě ne úplně. Rychle dám na talíř, aby se nedosmažila na pánvi, posolím dle chuti jedlíka. Podáváme s nakládanou Znojemskou okurkou nebo plátky. Všechno krásně voní a křupe.

Před 20 roky jsem natočil video, protože nám nešel trefit správný postup a ta správná konzistence. Je na něm zachycen celý postup. Aktuálně jsem dotočil i podávání, aby bylo vidět, jak to děláme a servírujeme.

Video (pozor na mobilní data): video Knedlíky a kapusta HD malé nebo ještě menší video Knedlíky a kapusta malé (v nejmenším provedení co se mi povedlo, přesto má 610 MB nebo 107 MB se značně horší kvalitou)

Poznámka autora:
Rodina babičky dědila po dlouhé generace zájezdní hostinec, který byl prvním domem v obci Pavlice. Krmila pocestné na císařské cestě mezi Prahou a Vídní. Dříve se lidé nepřejídali jako dnes, mnohdy jedno teplé jídlo muselo vystačit na jeden i více dní, proto jídlo muselo být syté, aby dodalo dost kvalitní energie na dlouhou dobu. Proto po porci babiččiných knedlíků, kapusty a zelí, ani největší chlap, nebude za dvě hodiny vymetat ledničku.

Recept i video můžete volně šířit mezi dobré lidi, je to odkaz, a domnívám se, že si zaslouží, aby nezůstal zapomenut. Přijměte ho za svůj, ale nevydávejte. Pochutnáte-li si, uctíte tím památku a nesmrtelnost odkazu.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *