
Hospodská klasika, ale i doma se šikne si pochutnat na dobrém gulášku s knedlíkem nebo chlebem. Nicméně oproti hovězímu masu se příprava vepřového zvládne za třetinu času (cca 1 hodinu). Hovězí guláš se dělá stejně jen jiné maso.
Na 4 porce je potřeba cca 800g vepřového masa (plecko nebo krkovice je nejlepší, ale můžete dát co máte z prasátka v lednici), o polovinu méně cibule než masa (cca 400g), sádlo z prasátka cca 3-4 polévkové lžíce), koření se dává dle preferencí jedlíka, ale odhadem celý nebo půlený kmín (jedna polévková lžíce), 3 kuličky nového koření a dva bobkové listy (tyto dvě ingredience se po uvaření vyloví a zahodí) jsou tam pro pěknou vůni, mletá sladká paprika cca 2 lžíce můžete přidat i pálivou v poměru dle preferencí a složení strávníků, česneku 2-3 stroužky rozdrtit nebo naškrábat (kdo nemůže méně nebo vůbec, nevadí chutnat to bude i bez něj), všude doporučují rajský protlak asi jednu lžíci (po zkušenostech z vývařoven k tomu mám averzi, zkazí to chuť a je to v guláši hodně cítit, nedávám), majoránka (nová ze zahrádky asi deset lístků nebo sušená cca 1 lžička), sůl, pepř mletý mi vyhovuje více, ale někdo preferuje celý, vývar a pokud nemáte masox rozpuštěný v převařené vodě (je v něm sůl, tak pozor, ať nepřesolíte), trošku mouky na zahuštění (já raději místo mouky, která je pak cítit v chuti guláše nastrouhám cca 15 minut před koncem vaření do guláše půl brambory (škrob zahustí gulášek a brambor se rozvaří a není vůbec cítit).

Jak na to: Je to snadné. Nakrájíte si maso na kostky cca 2-3 cm, stejně tak cibuli na kolečka, půlky dle libosti. Připravíte si horký vývar nebo ten rozpuštěný masox ve vařící vodě stačí hrnek a pak případně poslouží i vařená voda na dolévání. Na vařič dáte dostatečně velký kastrol, hrnec nebo jako já velkou vysokou pánev wok, dáte rozpustit sádlo a nasypete cibuli, míchejte jemně a vytrvale dokud není cibule sklovitá a usmažená do zlatova (nepřipálit bylo by vše moc hořké), až bude zlatová nasypte maso. Maso prvně pustí šťávu a zbělá, míchejte dokud se voda nevypaří a masu se nezačne do zlatova / zlatohněda opékat, přidejte papriku. A teď pozor!!! Míchejte ať se v paprice vše pěkně obalí a vše se pěkně rozvoní, ale nesmíte dopustit, aby se paprika začala pálit jinak by vše strašivě zhořklo. Stačí opravdu chvilka a hned zalijte směs vývarem těsně nad maso. Někdo přidává i trochu piva. Teď už to bude pohoda. Přidejte všechno zbývající koření a česnek. Průběžně míchejte, ať se vám těžší maso nepřilepí na dno kastrolu či pánve a nepřipálí. Přikryjte poklicí (máte-li) a udržujte v mírném varu. Pokud začne být vidět maso, tak podlejte zase vývarem nebo vodou. Dusíte do změknutí masa. Když už by vypadalo, že za chvilku bude maso měké nastrouhejte půl brambory (okrájené) do guláše na zahuštění. Míchejte a ochutnejte, míchejte a ochutnávejte po každém přidání koření či dosolení. Méně bývá více. Svoji chuť si najdete. Výsledná konzistence má být sklovitá tekutá šťáva lehce stékající s plnou chutí a vůní kmínu cibule, papriky a masa. Servírovat se může ihned po uvaření. Nezapomeňte posypat na talíři nakrájenou cibulkou na závěr. Vhodná příloha je chléb nebo knedlík či těstoviny dle preferencí.


Suroviny (dodržujte poměr, množství je odhad):
vepřové maso 800g
cibule 400 g + něco na ozdobu
sádlo 3-4 lžíce
celý kmín 1 lžička
nové koření 3 kuličky
dva bobkové listy
mletá sladká paprika 2-3 lžíce
česnek 2-3 stroužky
půlka bramboru (40-60 g) nebo hladká mouka 2 lžíce na zahuštění
vývar nebo rozpuštěný masox
majoránka (může být i sušená) 1 lžička
pepř mletý čajová lžička nebo celý 5 kuliček
sůl
Komentáře